City Deal Klimaatadaptatie

Samen werken aan toekomstbestendige steden

  • Wat we doen
  • Steden
    • Amersfoort
    • Amsterdam
    • Breda
    • Den Haag
    • Deventer
    • Dordrecht
    • Eindhoven
    • Groningen
    • Rotterdam
    • Zwolle
  • Thema’s
    • Maatschappij in beweging
    • Internationaal ondernemerschap
    • Nature Based Solutions
    • Klimaatrobuuste gebiedsontwikkeling
    • Gevolgbeperking overstromingen
  • Mensen
  • Nieuws
  • Publicaties
  • Contact
  • LinkedIn

De Groene Stoel: een permanente plek aan tafel voor natuur en biodiversiteit

Vorige maand vond Hackathon De Groene Stad plaats. Een initiatief van onder andere de City Deal Klimaatadaptatie, Waag en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Twaalf uur lang ging een kleurrijk gezelschap van stadsmakers, natuurexperts, onderzoekers en techneuten aan de slag met vraagstukken omtrent vergroening in de stedelijke ruimte. We spreken Jeroen Reimerink, ecoloog bij TAUW, die samen met zijn team ‘De Groene Stoel’ het geldbedrag van 20.000 euro won voor de realisatie van hun idee: “Niemand zal ontkennen dat vergroening belangrijk is, maar ondanks die kennis en alle goede bedoelingen lukt het toch vaak niet. De uitdaging is om uit te zoeken waar dat nu precies aan ligt, dit is per situatie anders. En daar komt de Groene Stoel in beeld.”

Hoe is je deelname aan Hackathon de Groene Stad tot stand gekomen?

Ik ben betrokken geweest bij de City Deal Waarden van Groen en Blauw in de Stad (later samengevoegd met City Deal Klimaatadaptatie) en heb via dat netwerk contact gehad met Cora van Zwam van de gemeente Amersfoort en Jacco Schuurkamp van de gemeente Den Haag. Tijdens een vergadering afgelopen jaar kwam vanuit hen de vraagstelling naar voren: hoe voorkomen we groen ambitie verlies bij onze ruimtelijke plannen? In de afgelopen tien jaar heb ik zelf ook vaker meegemaakt dat men aan het begin van een project de groenste ideeën en ambities heeft, maar het vaak niet lukt om dat vast te houden tot de realisatiefase. Dat leek me dus een interessant vraagstuk voor de hackathon. Daarnaast was ik ook nieuwsgierig, vanuit mijn huidige rol binnen TAUW, naar de goede ideeën van de andere deelnemers.

Heb je goede ideeën voorbij zien komen?

Ja, de Olifantenpaadjes vond ik bijvoorbeeld een leuk idee. Het idee is dat er ‘stiekem’ met camera’s wordt geregistreerd welke looproutes mensen gebruiken op verharde pleinen. De routes die de meeste mensen lopen blijven verhard, zodat op de rest van het plein groen kan worden geplant. Ook de ‘topografische ziekte’ uit de intro van Harry Boeschoten is me bijgebleven. Men kijkt inderdaad vaak niet veel verder dan de eigen plan- of gemeentegrens, of wat voor grens dan ook.

Kun je iets meer vertellen over jouw idee – De Groene Stoel?

De avond voor de hackathon heb ik zitten nadenken over een goed idee die ik zou kunnen voorleggen aan het team. Toen dacht ik aan een nieuwsbericht van TRIODOS bank waar een groene en rode stoel in de vergaderzalen staan. Lege stoelen die bij elke vergadering het belang van flora en fauna representeren. Dat vind ik mooi, maar het leek mij dat dit breder toepasbaar moest zijn. Iets later vertelde mijn vriendin over de #Toekomststoel van Jan Terlouw. Dat is een vergelijkbaar symbool voor de toekomst. De Groene Stoel is in principe de toekomststoel, maar dan toegespitst op natuur en biodiversiteit. De stoel is fysiek en mobiel en is in alle fasen van een ruimtelijk project aanwezig. Ambtenaren, maar ook participanten zitten erop als gast om het groene belang te ‘zien’. De Groene Stoel is als een groene bril, die kan helpen inspireren, informeren en borgt dat groene ambities kloppen en overeind blijven staan tot en met de realisatiefase en beheer.

De Hackathon duurde twaalf uur (!) lang. Hoe heb jij deze dag ervaren?

We werden random ingedeeld in teams (teamleden: Grace Innemee, Katja Jordanova en Wisse Tomassen), dus eerst even kennis maken, haha. Twaalf uur lijkt natuurlijk veel tijd, maar door de live chats, streams en coachingmomenten was er toch minder tijd om het idee uit te werken dan je zou denken. Na een brainstormsessie besloten we dat we het idee van de Groene Stoel verder wilde uitwerken. Het was fijn om nog even een dry-run van de presentatie te kunnen doen bij een van de coaches. Met die feedback waren we klaar voor het avondprogramma – waar de ideeën van alle teams werden gepitcht. Het was leuk om te merken dat het concept van de Groene Stoel positieve reacties kreeg!

Heel positief zelfs, want jullie hebben uiteindelijk gewonnen. Hoe was dat?

Dat had ik dan weer niet verwacht. Eerst werden er drie runner-ups bekend gemaakt. Toen ik daar steeds meer ideeën voorbij zag komen die in mijn ogen hadden kunnen winnen, ging ik er steeds meer in geloven. Erg leuk om te zien dat de jury door dezelfde bril keek als ons team.

En nu? Wat zijn de volgende stappen?

We zijn bezig met het verder uitwerken van een projectplan, 20.000 euro is een boel geld, maar het kan ook zo op zijn. Er moet nog wat tijd gestoken worden in het afbakenen van het concept, maar het plan is natuurlijk om een fysieke stoel te ontwikkelen, die we dan in een aantal pilotprojecten gaan inzetten. Waarschijnlijk in ieder geval in Leiden, daar zijn Grace en Katja actief bezig met het vergroenen van de stad.


Naast de prijs voor de winnaar ondersteunt het ministerie van LNV ook de drie ‘runners up’ van de hackathon. Voor de resultaten van alle deelnemende teams kijkt het ministerie naar verbindingen met actuele projecten, partijen en beleidsontwikkelingen.

Hackathon de groene stad is in samenwerking met de City Deal Klimaatadaptatie, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, provincie Gelderland, DuurzaamDoor, IVN en Waag.

Heb je de Hackathon gemist? Bekijk hier alle programmaonderdelen terug.

Zoeken

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze mooie ontwikkelingen.

Je kunt je uiteraard altijd weer afmelden.

Copyright © 2022